arrow_drop_up arrow_drop_down

Weegschalen ijken

Wat zijn de mogelijkheden om weegschalen te ijken (keuren) bij de WTD?

Wat houdt het ijken van een weegschaal in?

Wij krijgen vaak vragen over het ijken van weegschalen. In de meeste gevallen is er geen duidelijkheid over de verschillen tussen ijken (keuren), kalibreren en justeren.


Bij het ijken (keuren) van een weegschaal onderzoeken wij een CE gekeurd weegwerktuig naar de voorwaarden van de Metrologiewet. Dit onderzoek voeren wij uit met gecertificiteerde massastukken (gewichten). De WTD is een erkend gekeurd bedrijf en daarom mogen wij deze handelingen uitvoeren.


Naast het ijken van weegschalen kunnen wij u ook helpen met het herijken, kalibereren, justeren, repareren en onderhouden van uw weegschalen.


Neem gerust contact met ons op om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken voor uw bedrijf.

Wanneer ijken?

1) Weegschalen die gebruikt worden voor handelsdoeleinden.

2) Er worden tarieven, lonen en heffingen bepaalt via de weegschaal.

3) De weegschaal wordt ingezet bij het wegen van geneesmiddelen.

4) De weegschaal wordt gebruikt als medisch hulpmiddel.

Kan ik controle verwachten?

Het Agentschap Telecom controleert in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken of alle weegschalen bij bedrijven voldoen aan de metrologiewet. Dit is een steekproefsgewijze controle die u niet zelf kunt inplannen.


Wanneer er gebreken zijn aan de weegschalen binnen uw bedrijf dan kunnen er sancties opgelegd worden door het Agentschap Telecom. Soms zijn dit dwangsommen, maar soms krijgt u nog de kans om vóór een bepaalde datum de weegschalen in orde te krijgen.


Wij kunnen u zowel vóór- als na een (eventuele) controle helpen met het keuren van uw weegschalen. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Herkeningspunten bij het keuren van weegschalen

Nederlands Meet Instituut N.M.I

Het N.M.I is een instituut dat oa. toezicht houdt op de naleving van de Metrologiewet, die sinds 2016 de ijkwet heeft vervangen.

Agentschap Telecom

Het Agentschap Telecom controleert de weegschalen bij bedrijven op de voorwaarden vanuit de Metrologiewet.

Herkenning van erkende keurbedrijven

De WTD Weeg Technische Dienst werkt samen met het N.M.I en het Agentschap Telecom en mag zichzelf erkend keurder noemen.

Zwarte M

Een geijkte weegschaal kunt u oa. herkennen aan de zwarte M die aangebracht wordt na het ijken (keuren) van een weegschaal.

Herkenning technische controle

Na elke technische controle die de WTD uitvoert plakken wij een officiële herkenningssticker op de weegschaal.

Herkenning kalibratie

Na elke kalibratie die de WTD uitvoert plakken wij een officiële herkenningssticker op de weegschaal.

weegschalen

Wat zijn ijkwaardige weegschalen?

IJkwaardig weegschalen zijn weegschalen waarbij het mogelijk is om deze te ijken (keuren). Dit hoeft niet altijd te gebeuren, maar in de meeste gevallen is het wel wenselijk dat dit gebeurd.


De WTD Weeg Technische Dienst is officieel dealer van Riba, Uwe en Vibra weegschalen. Wij kunnen u verder helpen met weegschalen voor diverse werkzaamheden. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Ik wil mijn weegschalen laten ijken!

Wilt u meer informatie over het ijken van uw weegschalen of wilt u een afspraak maken om dit uit te laten voeren? Neem gerust contact met ons op! Wij helpen u graag verder.

Cookies